Искат повече часове по физическо в училищата

share

От Министерство на образованието предвиждат последните часове в училищната програма, няколко дни в седмицата, да бъдат отделени за активни тренировки по любимия спорт. Според образователния министър Сергей Игнатов е необходимо часовете по физическо възпитание да се увеличат. 

Всичко това обаче ще стане възможно с промяна на нормативната база, в частност с приемане на новия Закон за образованието, подчерта Игнатов в Пловдив.

„За доброто на децата трябва да има повече физическо възпитание. Това, което след много години трябва да стане, но в момента нямаме подготвена нормативна база за това, последните един-два часа, няколко дни в седмицата, децата да ходят не просто на физическо, а все едно са на тренировка по любимия си спорт, за да бъде наистина разтоварване, но трябва да се приеме новият закон", добави образователният министър.

През октомври министърът на образованието планира посещение при своя турски колега, за да обсъдят варианти да не се повтаря ситуацията с турските студенти в България през следващата година. В края на юли стана ясно, че Турция е замразила признаването на българските дипломи. От Министерството на образованието признаха, че мярката е взета след констатирано увеличение на фалшиви дипломи от наши университети.

Като страна членка на ЕС ние имаме възможност да правим съвместни програми с университети в други държави, каза още Игнатов и допълни, че този вид дипломи се търсят и на тях не може да се откаже.

Министърът на образование бе на посещение в Пловдив заедно с премиера Бойко Борисов и част от кабинета по повод 127-ата годишнина от Съединението на България.

Водещи новини

Още новини