Конкурс предизвиква учениците от община Исперих да творят на тема „Исперих - с името на хан”

Pixabay
share

Конкурс предизвиква учениците от община Исперих да творят на тема „Исперих - с името на хан”. Организатори на творческата проява са Централната общинска библиотека „Петя Йорданова“ и Народно читалище „Съзнание – 1891“, в партньорство с общината, съобщи за БТА директорът на библиотеката Искра Цанкова.

Конкурсът за есе, стихотворение и рисунка е по повод на 63-годишнината от обявяването на Исперих за град. Свои творби за участие могат да изпратят ученици от първи до дванадесети клас от всички населени места на общината. Младите хора имат възможността чрез писмено слово и рисунки да пресътворят исторически забележителности, събития и личности от Исперих или да разкажат за своите лични преживявания и мечти, свързани с града.

Необходимо е желаещите да участват в творческата надпревара с есе или стихотворение да представят не повече от две авторски разработки, специално подготвени за конкурса. Малките художници също могат да изпратят не повече от две рисунки графика или живопис с размери до 35/50 см., като материалите за рисуване са по избор. 

В Търговище обявиха конкурс по повод годишнината от гибелта на Васил Левски

Творбите за конкурса ще се приемат на електронен или хартиен носител на e-mail bibliotekaisperih@abv.bg или saznanie_ih@abv.bg до 30 януари. Отличените ученици в трите възрастови групи и раздели ще получат своите награди и грамоти на специална церемония на 3 февруари.

Конкурсът се организира от 2009-а година насам. Основната му цел е откриване на млади таланти в областта на литературата и изобразителното изкуство, както и стимулиране на творческото мислене и изяви на младите хора, обясни Цанкова. Тя добави, че над сто са били учениците, които са посветили стихове и рисунки на любимия си град Исперих в миналогодишното издание на конкурса. 

Първите писмени сведения сочат, че град Исперих е възникнал през 1545 година. Под името Кемаллар се споменава в турски данъчен регистър от 1573 г. От 1934 г. е преименувано на село Исперих. С указ от 31 януари 1960 г. селото е обявено за град, запазвайки името си.

Водещи новини

Още новини