Министър Денков обяви как ще се тестват учениците и кога ще се върнат в клас

share

Осигурените от Министерство на здравеопазването тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост от 500 болни на 100 000 души. На 10 ноември най-рано децата може да се върнат в училище. Но това ще стане, ако бъдат своевременно доставени тестовете от дистрибуторите. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Той уточни, че на преподавателите ще помага медицински персонал, родители и др., които имат редовен зелен сертификат или актуални тестове.

Учениците могат да се върнат в клас от другата седмица при осигурена безопасна среда

"С безплатни антигенни тестове ще се тестват и педагогическите, и непедагогическите специалисти", каза министърът. 

"В дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят 30 мин. за тестване на учениците от 1 до 4 клас при промяна на дневния режим - намаляване на учебните часове, междучасията или други мерки по решение на директора на съответното училище. Минимален праг за връщане на децата от 1 до 4 клас в училище е с минимален праг 50% разрешение от родителите децата им да се тестват. За учениците, чиито родители не са съгласни децата им да се тестват, се организира синхронно или асинхронно обучение", обясни министър Денков.

Учителите ще бъдат стимулирани с допълнителни средства за двата оставащи месеца до края на годината. Размерът на тези средства ще бъде уточнен допълнително, посочи просветният министър.

"По този начин родителите имат избор децата им да бъдат върнати в училище", заяви още Денков.

Министърът на образованието уточни, че по време на тестването децата ще бъдат с маски в клас. "Маските ще се свалят само по време на тестването. Ако има положителен тест, детето се отделя от класа, обаждат се на родителя, информира се личният лекар и оттам нататък се покрива стандартната процедура. Тестовете са избрани от МЗ. Ние не избираме тестове. Това, което мога да кажа е, че са два конкретни теста от един и същи тип - с отделяне на слюнка в контейнер, от който се взима материал, за да се направи тестът", обясни Денков.

Ако дете е било карантинирано, в първия ден, в който то дойде в училище, ще бъде тествано дали е безопасно, каза още той. 

"Въпросите са изключително сериозни и трябваше да се спре информацията, която идва от различни институции", заяви Николай Денков. 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33027

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини