До 500 лв. стигат разходите за подготовката на първокласник

bulphoto (архив)
share

До 500 лева могат да стигнат разходите за подготовката на първокласник тази година. Голямата сума се дължи и на епидемията от коронавирус.

Родителите на голяма част от първокласниците вече са купили най-важните неща, сред които раница, тетрадки и пособия за писане.

Експерти: Четенето е едно от най-важните умения, което трябва да овладее всеки първокласник

Тази година обаче ще бъде по-различна, тъй като те ще трябва да купуват маски и дезинфектанти. Пазарът започва с най-важното - раницата. Следва покупката на всичко задължително за писане и рисуване. Ред е на тетрадките – общо 11 броя за математика, български език и родинознание. Разходите може да набъбнат с поне още 50 лева само за първите месеци заради маските и дезинфектантите.

Заради допълнителните разходи тази година директорът на 107-о училище Данко Калапиш е измислил вариант да спести някой лев на родителите.

„Поетапно намаляваме помагалата, които да се закупят. Ограничили сме най-много до едно помагало на предмет“, обясни той пред БТВ. И още един жест от училището - при нужда ще дават допълнителни, безплатни маски на децата.

Според националната статистика над 60 000 деца, родени през 2013 г., ще прекрачат прага на училището на 15 септември.

Водещи новини

Още новини