Красимир Вълчев: Не знаем кое е най-доброто за днешните деца и това е най-голямата драма

БТВ
share

Изпитите след 7-и клас минаха нормално. Тепърва ще правим по-задълбочени анализи за електронното образование, но присъствието в класната стая си остава най-доброто обучение. Разбира се, като цяло сме доволни, че системата се справи в тази трудна ситуация, но трябва да ни остане амбицията от подобряване на резултатите. Това сподели в ефира на "Тази сутрин" по bTV образователният министър Красимир Вълчев по повод националното външно оценяване след 7-и клас и обучението в електронна среда от вкъщи.

По отношение на предвижданите интегрирани тестове след 7-и клас министър Вълчев посочи, че още преди четири години МОН е възприело т.нар. компетентен подход.

Днешните деца трябва да притежават комплекс от професионални компетентности, а това се добива с методите на преподаване, като математиката и българският език са основните компоненти, тъй като те мерят базовите знания. Но освен тях трябва да стимулираме децата да учат и природни науки, коментира той.

Излязоха оценките от изпитите след 7-ми клас

Частните уроци са полезни от гледна точка на това да бъде накарано детето да учи допълнително. Така или иначе няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира сигурна писта в живота. Утрешното общество ще цени знаещите, можещите и интелигентните хора и все по-малко ще се търси какво си учил, а какво можеш и умееш. Ние не знаем за днешните деца кое е най-доброто и това може би е най-голямата драма. Днешните деца ще живеят в една ера на технологиите, ето защо дигиталната креативност в училищата ще бъде ключова, допълни просветният министър и отбеляза, че предстои изучаването на чуждите езици да бъде намалено с половин час, докато уроците по математика ще бъдат увеличени с трийсет минути.

Красимир Вълчев обяви важни промени, свързани с матурите, НВО и учебните програми

На въпрос за проверката на КПКОНПИ министър Вълчев още веднъж увери, че няма никакви притеснения и че данните, подадени от него, са абсолютно коректни.

Водещи новини

Още новини