Протест затвори главния път Е-79 край село Джерман

Булфото (архив)
share

Протестиращи затвориха за кратко днес главния път Е-79 в района на дупнишкото с. Джерман.

Причината за протеста е несъгласието на местните жители и тези от околните села с изграждането на Регионално депо за отпадъци на територията на населеното място. Протестът започна с митинг по-рано, пред кметството в селото, а след това събралите се хора затвориха и пътя. Протестът беше подкрепен и от жители на селата Блажиево и Усойка, и от Сапарева баня.

Протестиращите казаха, че на терена, определен за депо за отпадъци на няколко общини, трябваше да премине автомагистрала "Струма". Маршрутът на магистралата обаче беше променен заради това, че районът е с подвижни земни пластове, високи подпочвени води и е земетръсна зона. Ако се стигне до реални действия по изпълнение на проекта, жители на селото са готови да направят и палатков лагер.

Проектът за депото предвижда на терен от около 200 дка да се обработват отпадъците на общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Дупница вече е подписала договор по оперативната програма "Околна среда", а договорът е на стойност над 7 милиона лева.

 

Водещи новини

Още новини