Военноморското училище ще получава данни от сателит на Европейската космическа агенция

share

Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна ще получава информация от сателита Sentinel на Европейската космическа агенция, съобщи днес зам.-началникът по учебната и научна дейност на университета кап. I ранг проф. Калин Калинов.

Достъпът до данните ще бъде на база договор, който предстои да бъде сключен между двете институции. Целта е да се прави сравнение между информацията от снимките на сателита и радиолокационните системи, обясни Калинов.

Българската морска академия получава правото на достъп до информацията безвъзмездно.

Калинов представи и нов проект, финансиран с над 620 хиляди лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който училището ще реализира до края на 2018 година. Той е насочен към привличането на млади хора, които да работят върху научни изследвания. Проектът ще даде възможност на около 45 докторанти, постдокторанти и учени да получат допълнителни знания как се разработват проекти и се защитава интелектуална собственост. Освен това те ще имат възможност да участват в международни конференции за сметка на академията, да публикуват постиженията си, както и да ползват услугите на консултанти в различни сфери.

Калинов уточни, че основните направления, по които ще работят учените, са информационните и комуникационни технологии, киберсигурността, космическите изследвания, симулации и моделиране.

Водещи новини

Още новини