Урок за хамбургери вбеси родителите, ето обяснението на МОН

Фейсбук
share

Урок на тема хамбургери за веригите за бързо хранене възмути хората. Във фейсбук се появи снимка на въпросния урок от помагало за 4 клас. Това наложи от Министерството на образованието и науката (МОН) да дадат своите обяснения.

От съобщение на ведомството стана ясно, че помагалото „Чета и разбирам“ за IV клас е било отпечатано през 2013 г., когато Законът за народната просвета не е забранявал наличието на продуктово позициониране в учебното съдържание.

"Обръщаме внимание, че в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1 август тази година, има изрична разпоредба (чл. 152, ал. 2), според която в учебниците, познавателните книжки и учебните помагала, които са част от учебни комплекти, не може да има търговска реклама. МОН проведе разговори с издателя на учебното помагало и получи уверения, че същото ще бъде преработено.
Припомняме, че съгласно новия закон само учебниците и познавателните книжки подлежат на одобрение от министъра на образованието и науката. Процедурата по оценяване и одобряване на проектите включва два етапа", уточняват още от МОН.

Оттам съобщават, че министерството вече няма да одобрява учебните помагала, които подпомагат предучилищното и училищното образование, и ще се предлагат свободно в търговската мрежа.

"В тази връзка екипът на МОН призовава издателите да проявяват необходимия професионализъм и отговорност при изработването на учебните помагала. Отново приканваме учителите, разумно и отговорно да използват по-голямата свобода, която новият закон им дава, като особено внимателно подбират учебните материали, по които ще преподават", завършват от МОН.

Водещи новини

Още новини