Събират дарения за специална камера за съхранение на книги

Националната библиотека
share

Продължава кампанията за набиране на 50 000 лева за камера за дезинфекция по метода „Аноксия”, която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” стартира на 14 септември. Закупуването на подобна камера ще ни даде възможност да използваме най-съвременната екологична технология за нетоксично почистване и спасяване на старинни книги и документи.

От днес вече е активен номер за еднократни дарения. Всеки, който желае, може да подкрепи каузата ни като изпрати съобщение с текст DMS KNIGA към номер 17 777. Стойността на 1 SMS при еднократните дарения е 1 лев за абонати по договор с Telenor, VIVACOM и Mtel, като не се начислява ДДС. За потребители на предплатени услуги на трите оператора цената на 1 SMS е 1,20 лева, като в нея е включен ДДС.  Цената на съобщението е 1 лев.

Надяваме се да разпространите тази информация и предварително благодарим за подкрепата ви! Дано нашата кауза е близка до вашите сърца. В случай, че съберем повече от необходимата сума, ние ще я предоставим благотворително на институция, която да инвестира в закупуване на втора камера за дезинфекция.

Методът „Аноксия“ представлява нетоксична дезинфекция, посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда. Това е изкуствена промяна на атмосферата, чрез премахването на кислорода до нива под 0,5 % и въвеждане на инертен газ (в този случай азот). В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на метода. „Аноксия“ елиминира 100% паразитите чрез дехидратация и задушаване.

В Националната библиотека се съхраняват над 8 милиона книжни документа, много от които са единствени копия. Голяма част от културното наследство във фонда обаче е в лошо състояние и трябва да бъде възстановено. Чрез камерата Националната библиотека ще осигури условия за съхраняване на книжния си фонд и ще помогне за запазването на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна.

Дарителска сметка:

УниКредит Булбанк АД
София 1000
Ул. „Княз Александър Батенберг” 12
IBAN: BG20UNCR76303100112993
BIC:UNCRBGSF

Водещи новини

Още новини