Лекари често са принуждавани да дават извинителни бележки на учениците

Булфото (Архив)
share

Не са редки случаите, когато родители притискат личните лекари да издадат бележка на децата им, за да оправдаят отсъствията от  училище. Това стана ясно от становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) във връзка с искането на образователното министерство да се издава амбулаторен лист.

Ето мнението на лекарите:

1. Всички свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между МЗ, НЗОК и съсловните организации, представляващи лекарите и нашите сътрудници.

2. Нямаме официална информация, такава мярка да е обсъждана с МЗ и НЗОК, както и със съсловните организации.

3. Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи - придружаващите заболявания. Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти.

4. По информация, подадена от наши колеги, не са редки случите, в които са подложени на натиск както от самите родители, така и от учители, за неправомерно издаване на извинителни бележки.

НСОПЛБ смята, че исканата мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент.

"Специално по точка 4. Предлагаме МОН да обърне сериозно внимание и да промени съответната нормативна уредба като даде възможност на родителите, когато преценят за необходимо да представят пред училищните власти, подписана от тях извинителна бележка в срок по-голям от сега регламентираните 3 учебни дни", се казва още в писмото на сдружението.

"Убедени сме, че има и други, по-ефективни решения, до които може да се достигне ако се обсъдят с всички заинтересовани", категорични са още от НСОПЛБ.

Водещи новини

Още новини