Всички училища с нови имена на 15 септември

share

Всички училища ще имат нови имена наесен. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проекта за държавен образователни стандарти за институциите в средното образование.

Изготвянето му е във връзка с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Основните училища трябва да се преобразуват в начални (I-IV клас), основни (I-VII клас), обединени (I-X клас) или средни (I-XII клас) в зависимост от конкретните възможности и капацитета на сградния фонд. Прогимназиите ще станат основни училища или обединени. СОУ се преобразува в средно училище.

След промяната 32-о СОУ “Св. Климент Охридски” в София ще трябва да се казва 32-о СУ “Св. Климент Охридски” - име, което може да се бърка с това на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, пише "24 часа".

Оздравителните също ще са вече средни. Специалните училища за деца и ученици с нарушено зрение и с увреден слух ще се наричат специални училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания. Помощните училища продължават дейността си като центрове за специална образователна подкрепа.

Директорите трябва да получат заповед от началника на инспектората на 1 август. След това трябва да сменят печата и банковата сметка. Това ще отнеме около 40-50 дни, изисква ходене в НАП и НОИ, обясни Стаматов.

Водещи новини

Още новини