Светият синод срещу учението по йога в училище

share

Продължава спорът трябваше ли в матурата по български език и литература да има текстове за “йога”. Светият синод е краен в оценката си като определя йогата като религиозно учение.

Митрополитите настояват депутати да питат образователния министър защо този текст е включен в матурата, докато в същото време няма воля православието да стане задължителен учебен предмет.

От просветното министерство пък обясняват, че текста, който са предложили няма за цел никакви внушения, а е просто част от изпит по български език и литература. Защитници на свободата на избора коментират, че йога е световно признато учение, а ООН обяви 21 юни за световен ден на йогата.

Докато в Светия Синод чакат парламентарния въпрос към министър Танев, спорът се пренесе в обществото, съобщава БНТ.

“Йогата” само гимнастика ли е, както предимно я възприемат българите или е окултно учение, което насажда безразличие към света. Ловчански митрополит Гавриил заяви: Вече години наред по много детски градини и училища лека полека навлиза пропагандата на йога, има места, където вместо физическо се занимават с упражнения на йога. Но йогата това не е само упражнение, то е едно религиозно учение – окултизъм.

В матурата по български има два текста за “йога” с 12 въпроса към тях, на които зрелостниците е трябвало да отговорят.

Имало изискване и да направят собствени текстове “Йога-философия или начин на живот” или “Стресът и йогата”.

Ловчански митрополит Гавриил посочва: Министерството със своя авторитет все едно им казва “Тия текстове са верни – не може това да си го позволи министерството. Не може да има изучаване на православие, но може да има йога – е, как? Йогата учи човека да бъде безразличен, каква работоспособност у един човек, който ще бъде безразличен към живота около него.

От Синода казват още, че зрелостници от Семинарията са се отказвали изобщо да пишат по тази тема, пишели само, че са православни българи.

Водещи новини

Още новини