Външно оценяване по БЕЛ и за седмокласниците

Булфото
share

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас започва днес в 10.00 часа и учениците трябва да пишат на него само с химикал със син цвят. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В 9.00 часа в МОН ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване в седми клас. Изпитът е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - 90. През тази година седмокласниците в страната са 60 701. Преди започване на изпита учениците трябва да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща училището за явяване на съответния приемен изпит. Те трябва да заемат определените им места не по-късно от 9.45 часа и да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключената си мобилна комуникационна техника.

На изпита учениците не трябва да шумят и да извършват действия, които да нарушават нормалното протичане на изпита, както и не трябва да поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа. Седмокласниците не може да напускат изпитната зала по-рано от 30 минути след началния час на всеки от модулите. Те трябва да внимават при попълването на отговорите в листа за отговори - на правилното място и с правилното означение /Х/. Може да се откажат от вече означен верен отговор, като запълнят съответната буква и зачертаят със знака Х друг отговор.

На изпита по български език и литература - за втория модул, учениците ще трябва да изслушат един път текста за преразказа. Те ще получат един екземпляр от текста за преразказа и ще могат да го четат самостоятелно в рамките на 15 минути, след което ще го върнат на квесторите. Тези 15 минути се включват в общото време - 90 минути, за работа по втория модул. По време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказа учениците нямат право да си водят бележки, посочват от МОН. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература в седми клас ще бъдат обявени до 3 юни.

Водещи новини

Още новини