Агресията при децата ескалира

share

174 деца са станали жертви на криминални престъпления през миналата година в Пловдив и областта по данни от 13-те полицейски управления. Това обяви инспекторът от Детска педагогическа стая към Четвърто районно управление Борислава Денчева пред Дарик.

Оттам отчитат, че агресията и насилието сред малолетните и непълнолетните ученици най-често са под формата на кражби и грабежи. За 2014-а са регистрирани 10 случая на физически наранявания с телесни повреди - побои и хулиганство, включително и при футболни фенове.

По данни на Регионалния инспекторат по образование за повече от 200 училища в Пловдивско на този етап има назначени едва 75 педагогически съветници и 9 училищни психолози, които са твърде малко. Назначаването на такива кадри се стимулира и при диференцираното оценяване на директорите се прибавят точки за учебните заведения, които разполагат с такива специалисти.

Агресията при учениците в началния курс на обучение е предимно физическа. Вербалната агресия под формата на обиди, нецензурни думи е по-характерна за гимназистите и напоследък все по-често се проявява и в социалните мрежи, отбеляза съветникът в Езикова гимназия „Иван Вазов” Людмила Иванова. Тя посочва, че скъпите телефони на децата, също стават повод за проява на агресия сред учениците.

Водещи новини

Още новини