Оценяват учените по специална математическа формула

share

Нова класация ще оценява българските учени по научни области. Това предвижда новият проект на правилник на Фонд „Научни изследвания”, публикуван на сайта на образователното министерство.

Шампионите в класацията, които заемат първите 10% от челните места, могат да бъдат предлагани и избирани за членове на Изпълнителния съвет на фонда. В правилника изрично е записано, че в него не могат да участват ректори, заместник-ректори, декани на факултетите във висшите училища, председателят, заместник-председателите и научните секретари на БАН и на Селскостопанската академия. Първите 30% от учените в класирането пък ще имат правото да бъдат супероценители и да участват в научно-експертни комисии, пише в. Монитор.

Оценители на проектите пък ще бъдат учените в първата половина на класацията. Професорите и доцентите ще бъдат оценявани по определени критерии и мястото им в класацията ще се определя по специална формула. Тя ще отчита общия брой на цитираните публикациите на учените, публикациите, които са излезли от печат през последните пет години, както и патентите им. Мястото в класацията ще зависи и от типа на публикацията, като всяка ще носи различен коефициент. Те могат да са материали, публикувани в научни списания, монографии, издадени в чужбина, студии и части от книги. Публикациите и цитатите ще бъдат проверявани от фонда в Гугъл и други база данни.

Друга новост е, че оценяването на проекти ще е на два етапа. Първата оценка ще е след защита на проектното предложение, а втората ще се поставя от независими оценители. По време на защитата ще се прави стенограма и аудиозаписи, които ще се представят на следващите оценители. Проектите ще се класират въз основа на средната стойност на оценката от първия и втория етап на оценяването.

След като получат финансиране, проектите ще бъдат оценени в зависимост от постигнатите резултати с оценките - „много добър”, „добър”, „задоволителен” и „незадоволителен”. Всяка година фондът трябва да представя отчет за дейността си на министъра на образованието.

Водещи новини

Още новини