Раници по 8 килограма мачкат малчуганите и тази година

share

Раници между 6 и 8 килограма мачкат с тежестта си първокласниците и тази година.

Това показа проверка на „Монитор” в десетки училища в областните градове.

Торбичката с екипа и платненките за физкултура е точно 1 кг. Разликата в килограмите е в зависимост от това колко тежи самата празна раница. Според учители на първолаци голяма част от родителите избират раницата заради красивия дизайн, без да отчитат материала, от който е направена. Учебниците и учебните тетрадки на 7-годишните са горе-долу поносими за носене. Всички учители обаче искат от родителите допълнителни помагала по български език и математика, тъй като само учебниците не са достатъчни за ограмотяване на малчуганите. Целодневните паралелки пък задължително поръчват два пъти повече помагала. Затова раничките на първолаците допълнително натежават.

Шест учебни часа са равни на шесткилограмова раница, това показа проучването във Варна. Всеки учебен предмет за деня добавя в раничката на учениците по един килограм тежести. Към ученическите пособия на момиче от варненското Осмо СОУ с преподаване на чужди езици “Александър Пушкин” трябва да се добавят малка бутилка минерална вода и сандвич, който родителите є дават, за да избегне големите опашки в междучасията.

Малката ученичка тежи 30 кг и е петокласничка. Тя потегля сутрин от краен варненски квартал с автобус до центъра, където се намира училището, натоварена със 7,5 кг раница и чанта.

Единствената “хитринка”, която децата ползват, за да излъжат тежестта на учебните часове, са ранички с колелца, които обаче трудно вървят по разбитите тротоари, а и все пак трябва да се вдигнат при качването в автобус. Просто изчисление показва, че тежестите, които мъкнат учениците, представляват почти една четвърт от личното им тегло.

4,2 килограма тежи раницата на третокласник от Пловдив в ден със сравнително лека учебна програма, установи „Монитор”. С общо шест учебни часа, два от които са по физическо възпитание, детето мъкне учебници, работни тетрадки и тетрадки за работа в клас само по четири други предмета. Тепърва обаче третокласниците ще получат още помагала, за които родителите броят по около 30 лева. Така че майките и татковците очакват тежестта на раницата да се увеличи значително в дните с програма без физическо.
„Обясниха ни, че през следващия месец няма да има нужда децата да носят учебниците си в клас. От училището щели да осигурят втори комплект, който щял да бъде по една бройка на чин. Би било добре това да стане”, коментираха родители от основно училище в Пловдив.

Такава мярка срещу тежестта на раниците се предвижда в повечето школа под тепетата. Според данни от Регионалния инспекторат по образование около 80% от училищата в Пловдив имат възможност да осигурят втори комплект учебници за децата до 7 клас.

Първолаците обаче ще продължат да мъкнат тежките раници, защото техните учебници не се връщат и школата нямало как да осигурят нужните средства за купуването на втори комплект.

Водещи новини

Още новини