Зрелостниците по-уверени при откриването на правописни грешки, пунктуацията остава проблем (видео)

share

Министерството на образованието и науката, на пресконференция,  представени резултатите от държавните зрелостни изпити - майска сесия на учебната 2013/2014 година.

Много по-висока постижимост на затворените въпроси и по-ниска при отворените въпроси, отчитат от МОН. Процентът на двойките  е спаднал почти на половина по физика, биология.

Отличните оценки по математика леко са се покачили. Това обяснява по-добрите резултати по природни науки.
Разград, Шумен, Плевен, Търговище са сред регионите с най-висок среден успех. С най-висок среден успех са профилираните гимназии. Няма изненада и в подредбата на училищата с най-високи резултати – Американския колеж, Испанската гимназия.

Традиционно най-добре са се представили по чуждите езици. 217 зрелостници имат 100 точки, като 48 зрелостници са с 0 точки. 5451 имат две отлични оценки, 917 зрелостници са с по две слаби оценки. Няма зрелостник, който да е със 100 точки и на двата зрелостни изпити.

Средният брой по-точки по Български език и литература е по-висок от предходната година. По отношение на резултатите свързани със затворените отговори намаляват хората които имат 0 брой точки. По отношение на пунктуационната норма има намаляване на постижимостта на брой точки. С работата с текст зрелостниците са се справили по-добре от миналата година. Зрелостниците са по-уверени при откриването на правописни грешки, обобщават от МОН. Най-сериозните проблем продължава да бъде пунктуацията.

Спрямо предходната година намалява броят на зрелостниците, които въобще не са писали текст.


Водещи новини

Още новини