Областният на Пазарджик се съгласи Сърница да стане самостоятелна община

share

Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов е дал положително становище на искането на кмета на Сърница за отделянето на града и две съседни села в самостоятелна община.

Това бе съобщено от Йорданов на пресконференция в Пазарджик, предава БТА.

В момента град Сърница и селата Медени поляни и Побит камък са част от община Велинград, с общо население от 5 200 души.

Областният управител посочи, че промяната ще даде възможност за подобряване на административното обслужване и по-качественото решаване на проблемите на населението. Сред от аргументите е също отдалечеността на селищата от общинския център.

Иван Йорданов уточни, че искането за административно-териториалната промяна е направено още през 1997 година от тогавашните кметове на селищата, но е останал без развитие в период от 17 години.

Според областният управител са изпълнени голяма част от условията за създаване на нова община съгласно изискванията на Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Становището е изпратено до Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и кметовете на община Велинград и град Сърница. Окончателното решение се взема от Министерски съвет, но законът не е определил краен срок, поясни Иван Йорданов.

Водещи новини

Още новини