Игнатов: Няма нужда от закон за езика

Булфото
share

Образователният министър Сергей Игнатов коментира, че няма нужда от закон за българския език. Такъв законопроект беше внесен в края на юли от депутата от БСП Любен Корнезов. Според него българският език трябва да е задължителен при изписването на имена на хотели, фирми, ресторанти, търговски заведения, улици, туристически обекти и при реклами на стоки.

Сергей Игнатов коментира, че няма смисъл от приемането на закон за българския език: „Като учен ще ви кажа, че нямаме нужда от такъв закон. Езикът е саморегулираща се и динамично развиваща се система и законодателството няма да помогне с нищо. Ще се присъединим към държавите, които имат такова законодателство, но и те нямат кой знае какви успехи".

Според Игнатов по-скоро трябва да се помисли в посока млади автори, които публикуват свои творби, да получават в продължение на 2 години право на стипендия в размер на средната работна заплата. По този начин те ще могат да работят спокойно, което ще подпомогне и българския език.

Игнатов допълни, че се очертава всички училища да отворят врати на 15 септември и да няма ремонти, които да продължат и след началото на учебната година.

Водещи новини

Още новини