Гимназия пустее след ремонт за 200 000 лв.

share

"Ако някой каже, че държавата няма пари - да иде да види в Петково как се хвърлят 200 000 лв. на вятъра! Вместо тези пари да идат там, където има перспектива за развитие, те се пилеят. Яд ме е за всичко, което става с това училище", гневи се Димитър Янчев. Той е последният директор на закритата през 2011 г. оздравителна гимназия в смолянското село Петково, пише "Труд".

Повод за коментара му е фактът, че година преди да бъде закрито, през 2010 г., в него се прави тотален ремонт. С държавни пари се слагат нови алуминиеви дограми. Подменя се и парната инсталация. Купени са нови котли за течно и твърдо гориво, които не са работили нито минута, посочва Янчев.

Сградите в учебния комплекс в селото са соцстроителство. Разположени са на 10 дка площ. В нея има пететажен учебен корпус и 5 корпуса на общежития, които могат да поберат 400 деца. Столовата и физкултурният салон са в отделна сграда. Училището дори има спортна база за ски. Сега тя е запустяла, а учебният комплекс стои заключен, но блести отдалеч с новите си лъскави прозорци. "Няма по-голям учебен комплекс в Южна България. Обикалял съм 35 години, но не съм видял по-добра база на училище.

Тя и сега е в много добро състояние и е грях, че е неизползваема", реди Янчев. 60-годишният дългогодишен учител от две години e без работа, след като закрили училището в Петково.

 

Водещи новини

Още новини