Учители с посещения по домовете в името на детето

share

Няколко начални учители от столично училище се върнаха към една стара практика на домашните посещения. Според експертите, тези посещения могат да помогнат по-лесно да се преодолеят известни затруднения на децата в училище, разказва БНТ.

Лесен, бърз и много ефективен метод - една среща на учителя с родителите, един спокоен разговор в дома на детето разкрива пътя на взаимното доверие.

"Когато разгледате стаята му, когато видите неща там - какво е подредил на шкафчето с книги, какво е залепил по стените, как самото то се държи в къщи...", коментира Силвия Петрова, начален учител.

Това е един много лесен начин двете страни да седнат и приятелски да си поговорят за детето, за неговите проблеми, смята психологът Надежда Кожухарова.

Според учителят Теодора Иванова, "едно дете, което не можеше да се адаптира и не искаше да посещава училище в първи клас, с едно единствено посещение се промени и сега е отличник, чувства се много добре".

Смисълът е да стоплим отношенията между учители и родители, да повишим доверието между тях и да им помогнем да си сътрудничат в името на децата, допълни Кожухарова.

Домашните посещения за сега са само една идея, малък проект. От асоциация "Анимус" са подготвили и различни съвети за успешно поведение на учителите. И за разлика от преди, сега водеща е само инициативата на учителите.

Петрова: Ако сам прецениш, че ти е необходимо, никой не те кара насила, и ако сметнеш, че това е плюс в твоята работа за теб самия, защото то улеснява теб в работата ти с децата...

И опитът до тук е показал радушен прием от страна на всички родители.

Водещи новини

Още новини