Засилен контрол на храната в училище

share

Родители на първокласници от Враца се оплакват от лошо качество на безплатните закуски в училище. Това доведе до затягане на контрола, като освен периодичните проверки от РИОКОЗ, училищните фелдшери са задължени всеки ден да опитват закуските, преди да ги раздадат на децата, разказва БНТ.

Майката на третокласника Лазар всяка сутрин идва в училището, за да му донесе сандвич, защото детето в инвалидна количка не харесва безплатните закуски. А и майката не смята, че закуската е достатъчна и здравословна.

За училищния фелдшер Борислав Кунов обаче училищната храна е задължителна, защото началото на работния му ден започва с дегустация.

Кунов казва, че ако при дегустацията се усъмни в качеството на закуските, има право веднага да спре раздаването им и да поиска лабораторно изследване на продуктите в санитарната инспекция. Ако се окаже, че храната е развалена, училището прекратява договора с фирмата-доставчик. "Договорът ни с фирмата е железен и при най-малката издънка, те ще останат образно казано без "хляб", обяви той.

Повечето деца харесват закуските и с нетърпение очакват раздаването им.

Благодарение на засиления контрол досега няма случаи на хранителни отравяния в училищата, коментираха от отдел "Образование" в общината.

Водещи новини

Още новини