Зачестяват измамите с дърва за огрев

share

Зачестяват измамите с количеството на продаваните дърва за огрев. Търговци от Варна предупреждават, че все по-често плащат повече кубици, отколкото получават в действителност, информира БНТ.

Борсите, които предлагат дърва за зимата, стават все повече. Заради кризата все повече търговци се ориентират в продажбата на дървен материал за отопление. Суровината може да се открие вече и в строителни борси.

Утвърдените търговци обаче съветват хората, които се отопляват на дърва да бъдат особено внимателни, колко плащат и за какво количество.

"Ще посъветвам всички клиенти, които купуват дърва да си носят едно средство, наречено рулетка. По простата формула А х В х С могат да си направят сметка какво купуват", коментира управителят на борсата за дърва във Варна Цветомир Тошев.

Той е категоричен, че вместо един кубик могат да получат с 10-15 на сто по-малко. А цените непрекъснато растат. Миналата година един кубик дърва е струвал 65 лева. През тази се търгува за 75.

 "80% от увеличението е заради износа за Гърция. Цените на износа влияят върху цената", заяви Тошев.

Заради високите цени на електроенергията все повече хора преминават на отопление с твърдо гориво. Но заради безпаричието купуват по-малко дърва. Цветомир Тошев разказва, че се е натъквал на случаи, при които клиенти са посещавали борсата и са си тръгвали с десетина цепеници, само и само да не стоят на студено.

Водещи новини

Още новини