Служители на ЧЕЗ манипулирали електромери "по заявка на клиента" (видео)

share

Организирана престъпна група за манипулиране на електромери с цел укриване на реално консумирана електроенергия е неутрализирана от служители на отдел „Криминална полиция” и отдел „Разследване” на ГД „Криминална полиция”. Акцията е проведена във взаимодействие с представители на ЧЕЗ-България, бе съобщено днес на съвместна пресконференция.

Задържани са четири лица, като три от тях са действащи служители на електроразпределителното дружество, занимаващи се с отчитане на консумираната електроенергия. Четвъртият задържан е бивш техен колега. Двама от тях са задържани в търговски обект в момент на извършване на манипулация на електромер. Другите двама са задържани в офис на ЧЕЗ Разпределение България.

Обектите, в които се извършвала манипулация, са около 30. Служителите подбирали обекти с по-голяма консумация на електрическа енергия и съответно предлагали на лицата, които ги стопанисват, или на собствениците, да плащат по-малка месечна сметка за енергия. По предположения сумата, която са получавали участниците в групата за предоставяната от тях услуга, е процент от потребената, но неотчетена електрическа енергия – около 500 лева. Всичко зависело от консумацията в съответния обект.

В резултат на операцията в автомобили и на адреси на задържаните са намерени над 200 електромера, над 1100 пломби за електромери, множество холограмни стикери, пломбажни клещи, пари и други предмети, имащи отношение към осъществяваната престъпна дейност на групата. По случая е образувано досъдебно производство. На четиримата задържани са повдигнати обвинения по чл. 321, връзка с чл. 234В от НК. Те са задържани за срок от 72 часа. Работата по случая продължава.

Водещи новини

Още новини