Тихомир Безлов: Вероятно парите от разбитата печатница са ползвани в Латинска Америка или Азия

share

Фалшиви пари с изключително високо качество на имитация на защитите бяха открити при акцията на антимафиотите печатница за ментета в Шумен. От Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) определиха като "суперфалшификати" хванатите банкноти от 500 евро. А фалшивите левове са оставали "неуловими" дори за банкоматите.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви пред bTV, че такъв случай не е имало от 2020-2021 г. „В сравнение с началото на века – 2002-2003 г., когато имаше няколко печатници годишно разбити, сега прави впечатление, че е рядка новина“, заяви Безлов.

 Според него очевидно в ГДБОП са знаели за тази печатница. Спецполицаите заявиха, че от четири години се опитват да стигнат до нея.

„Обикновено са стари познайници, хора с опит, някои с присъди“, каза Безлов за групите, занимаващи се с такава дейност.

По думите му България има репутацията на страна, свързана с производството на фалшиви пари. Направлението в ГДБОП е било добре развито, ползвало е данни от чужди служби.

Събеседникът на медията добави, че една от големите теми за всяка сложна криминална дейност, изискваща мрежи за разпространение, е как е функционирала без чадър. Рядко се стига до съд обаче за подобно нещо.

Разбиха печатница за фалшиви пари в Шумен

Безлов си задава въпроса как са се използвали фалшификатите от по 500 евро, защото подобна банкнота не се печата отдавна от Европейската централна банка и винаги прави впечатление, особено в по-голям брой. Направи догадка, че парите са ползвани например сред криминални структури в Латинска Америка или Южна Азия.

Според него по разследването остават въпроси за доставката на хартията, пласирането на банкнотите.

Водещи новини

Още новини