"Неоправдано висок риск" ли е причината за смъртта на двамата пилоти край "Граф Игнатиево"

share

Вчерашният доклад е технически и не може да бъде оспорван. Това заяви в ефира на Нова телевизия Димитър Ставрев, авиационен журналист.

"Какво е довело опитните пилоти да предприемат такъв риск? Аз лично нямам обяснение на този етап", каза той и посочи, че се надява да публикуват разговорите между пилотите и контролната кула. По думите на журналиста от кулата могат да се намесят за друг тип поддръжка, която не включва указание за полети и извършване на фигури. 

Той отбеляза, че учебният самолет е бил въоръжен по време на тренировъчния полет. "Това е нещо, което не можах да си обясня – летят въоръжени. За мен това е немърливост", заяви той и добави, че наличието на боеприпаси носи риск от самоотсрелване на зарядите. Според него не е необходимо самолетите да са въоръжени като тези от "Долна Митрополия", а обезоръжаването не е труден процес, но отнема време.

Можеше ли да се избегне авиокатастрофата на "Граф Игнатиево"?

Според дългогодишния военен пилот, отговарял за безопасността на полетите в Щаба на ВВС, полк. Любен Лозанов в случая става въпрос за човешка грешка на екипажа на самолета. Той допълни мнението на Ставрев: "По сиситемата на НАТО ръководителят на полетите отговаря за осигуряването на въздушно пространство за изпълнение на фигурата. След получаване на разрешението, отговорността основно си остава в екипажа". За него инцидентът донякъде се дължи на недостатъчните пролетяни часове.

Водещи новини

Още новини