Разкриха груби бракониерски прояви през последните два дни

ИАГ
share

Груби бракониерски прояви разкриха служители на Изпълнителна агенция по горите по време на проверки по спазването на Закона за лова и опазване на дивеча през последните два дни.

Екипи на Агенцията предотвратиха бракониерски лов в землището на с. Сливовица, община Златарица, област Велико Търново. Служителите разкрили нарушението в късните часове на 1 октомври по време на организирана акция в региона след сигнали за системни бракониерски прояви. Инспекторите от ИАГ забелязали автомобил, осветяващ периферията на горска територия, след което предприели проверка. При извършената инспекция те установили, че едно от лицата в джипа държи заредено оръжие с монтирани термоприбори. По време на проверката проверяващите установяват, че бракониерите нямат и разрешително за лов.

Горските служители санкционирали нарушителите с два акта за нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са автомобилът, оръжието и забранените устройства.

Ден по-рано, в землището на с. Косталево, община Враца екип на Агенцията разкри поредна груба бракониерска проява. Нарушението е констатирано след среднощна гонка на горските служители с бракониери отново в късните часове на денонощието. Проверяващите от Изпълнителна агенция по горите реагирали на сигнал за незаконен лов. Произведени изстрели от страна на нарушителите ги ориентирали за посоката, но въпреки бързата им реакция, браконирите успели да избягат. Впоследствие, след направен обход, инспекторите открили убит мъжки глиган. За случая е потърсено съдействие на РУ МВР и Областна дирекция по безопастност на храните.

Това не е първата бракониерска проява в района. Само преди седмица ловци от ловна дружина от същия регион откриха отново труп на дива свиня.

Във връзка с предстоящото откриване на груповия лов на дива свиня и лова на местен дребен дивеч на 5 октомври, Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите и държавните предприятия организират засилени проверки по спазване на ловното законодателство.

 

Водещи новини

Още новини