Общо 525-ма водачи са установени да шофират под въздействие на алкохол от началото на годината в област Пловдив

Булфото (архив)
share

От началото на годината до момента са установени 525-ма водачи да управляват моторно превозно средство (МПС) след употреба на алкохол. Това съобщи Стефан Николов, полицейски инспектор към сектор "Пътна полиция" по време на специализирана акция в Пловдив пред БТА.

От тях 234 са били с концентрация над 1,2 на 1000, за което има образувани досъдебни производства. При останалите 291 водачи е установена концентрация на от 0,5 до 1,2 промила. На тях са съставени актове за установено административно нарушение (АУАН) и са издадени Наказателни постановления, посочи той и добави, че за същия период през тази година са настъпили 58 пътнотранспортни произшествия вследствие на употреба на алкохол.

Според статистиката при 43 от общо 58 пътни инцидента водачите са били с концентрация на алкохол над 1,2 на 1000. При 32 от катастрофите са настъпили материални щети, а 11 са и с пострадали лица. При останалите 15 от общия брой пътнотранспортни произшествия тестваните шофьори са били с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила, като четири от катастрофите са с пострадали, а 11 - само с материални щети. За същия период на територията на цялата област по досъдебни производства са иззети 176 моторни превозни средства, допълни още Стефан Николов.

Днес с помощта на технически средства за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта органите на реда извършиха рутинни проверки на десетки водачи, преминаващи през кръстовището между бул. „Източен“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. Заедно с униформените служители на местата за контрол присъстваха и представители на пивоварна, които разясниха на шофьорите подробности за тяхната социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“.

"Ежегодно сектор "Пътна полиция" е партньор по кампанията "Алкохолът е лош шофьор". Целта е да бъдат тествани водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, както и да бъде разяснена тяхната отговорност в случай на извършване на такова деяние. Досега сме проверили около 15 водачи и превозни средства, като на всички отчете 0 промила алкохол", разясни Стефан Николов.

За ден МВР установи 29 пияни и четирима  дрогирани шофьори

Специализираните съвместни проверки са предвидени до края на септември на ключови кръстовища с интензивен трафик още в София, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Водещи новини

Още новини