Задържаха седем мъже за участие в ОПГ за трафик на мигранти

Gettyimages (архив)
share

Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група, която подпомагала мигранти да преминават незаконно през страната, съобщиха от държавното обвинение.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1629

В нея са участвали един български гражданин, двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един гражданин на Австрия от сирийски произход, двама граждани на Сирия със статут на постоянно пребиваващи у нас и един български гражданин от сирийски произход.    

По досъдебното производство е установено, че организираната престъпна група е действала на територията на Пловдив и областта от януари до 19 август тази година, когато са задържани. Това е станало при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Държавна агенция „Национална сигурност“, в която са участвали служители на главните дирекции “Гранична полиция”, „Жандармерия“ и “Национална полиция". 

Задържаха украинци, превозвали нелегални мигранти край Локорско

Установено е, че участниците в групата са подпомагали мигранти да преминават незаконно през България, след като са влезли от Турция и през Сърбия и Румъния са отивали за държави от Западна Европа. Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че нелегалните мигранти влизали на територията на България, след което стигали до определена локация, откъдето ги взимали шофьори с автомобили и ги превозвани до посочено място. За връзка помежду си членовете на група са използвали мобилни приложения.

По досъдебното производство са проведени множество процесуално-следствени действия - извършени са претърсвания в автомобили и жилища, разпити на свидетели, иззети са документи за покупка и регистрация на моторни превозни средства, парични преводи и др.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1629

Водещи новини

Още новини