Иззеха недекларирана валута за над 156 000 лв. на „Капитан Андреево“

Freepik
share

Нов опит за пренасяне на 87 580 недекларирани щатски долара с левова равностойност  156 202 лева предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на автобус, пътуващ от Украйна през България за Турция. 

На 06.08.2024 г. на пункта пристига автобус с турска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, са пътували 32 пътници. Всички те заявили, че не пренасят парични средства, които да декларират. При извършения личен преглед на една от пътничките – украинска гражданка, в поставен на кръста ластичен колан с пришити към него джобове, се установява, че са укрити множество банкноти – щатски долари и както и отливка от жълт метал с квадратна форма, увита в черно тиксо. Установената недекларирана валута е 57 580 щатски долара с левова равностойност 102 696 лева.  Според направената експертиза от вещо лице отливката е от 14 - каратово злато с тегло 396.70 грама. 

В друга пътничка в автобуса, също украинска гражданка, митническите служители откриват в пътната ѝ чанта недекларирани 30 000 щатски долара с левова равностойност 53 506 лева.

На "Капитан Андреево" откриха близо 1 млн. долара в турски автобус, превозващ украинци

Общата сума на установената и задържана валута при проверките на двете жени е 87 580 щатски долара с левова равностойност 156 202 лева.

По случаите са образувани две досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

Златна отливка е иззета, а на нарушителката е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

Водещи новини

Още новини