Парадокс! Наказват земеделец от Хасково заради опожарените му пасища

Кадър - Нова телевизия
share

Земеделец от Хасково, чиито пасища изгоряха преди седмица, няма да получи помощ от държавата за щетите, нанесени от огнената стихия, а даже ще бъде глобен.

До парадоксалната ситуация се стига, след като властите не са обявили бедствено положение в района и той остава отговорен за случващото се на неговата територия. 

Близо до село Момино преди около седмица избухна огромен пожар след военни стрелби до полигон на сухопътните сили. След като огънят излиза от района на военните, се насочва към пасищата на Стоян Стоянов.

Зърнопроизводителите в Разградско искат система за оповестяване при пожар

"В рамките на 5 часа положението беше страшно – отвсякъде ни заобиколи огъня", каза земеделецът. По думите му са успяли да спрат пожара на 250 метра бяха от селото.

"Това тук ми е пашата, над 50% е изгоряла. Започнах да вадя документи за помощ от държавата, но ми казаха, че при липсата на обявено бедствено положение, не могат да отпуснат средства", разказа Стоянов. Според него загубите му ще бъдат в размер на над 40 000 лева. "Надявам се нещата да се решат – нашите ферми и оцеляването ни зависи от това", добави той.

Водещи новини

Още новини