Пламна голям пожар в Сакар планина, обявиха бедствено положение в общините Харманли и Тополовград

Getty Images
share

Голям пожар възникна днес следобед до харманлийското село Черепово в Сакар планина, съобщи за БТА областният управител на Хасково Мехмед Атаман. В пламъци са гора, сухи треви и храсти.

На място вече има осем екипа огнеборци, но се чакат още подкрепления. Вятър обаче възпрепятства овладяването на стихията, допълни Атаман. Той уточни, че е направил искане в гасенето да се включи и военен хеликоптер, но не е ясно дали вертолетът ще успее да пристигне преди падането на мрака, когато вече не е възможно да участва.

Пожар пламна в Кресненското дефиле

Заради големия пожар, който избухна днес следобед първоначално в землището на харманлийското село Черепово в Сакар планина, областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение на територията на общините Харманли и Тополовград, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

По-късно от Агенция "Пътна инфраструктура" информираха, че за движение е затворен участъкът между с. Черепово и пътен възел "Голямата Звезда", временно се ограничава движението по път II-55 Раднево – Свиленград, път III-809 Любимец – пътен възел „Голямата звезда" и път II-76 Харманли – Тополовград. В участъка няма възможност за изграждане на обходен маршрут.

От областната администрация в Хасково посочиха още, че засегнатите площи засега са около 1000 декара. Пожарът е на два фронта, които са в посока харманлийското село Изворово и село Главан в община Гълъбово. Към пожара пътуват още осем екипа на пожарната, а междувременно и хеликоптерът е на място, както и тежка верижна техника за прокарване на просеки и 30-тонна водоноска.

Няма опасност за населението, увериха от администрацията.

Водещи новини

Още новини