Пожар гори в стара борова гора в планината над Вършец

Novini.bg/ Canva
share

От снощи гори пожар в стара борова гора с много пречупени от ледоход през зимата и от силен вятър през лятото дървета в Стара планина, над крайния квартал на Вършец- „Изток“, съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана Венцислав Райков.

Огънят се е разпрострял на площ от около 30 декара в пресечена местност в планината. Още снощи е спряно настъплението му към крайните къщи и към намираща се в района къща за гости и вече няма опасност за тях. В момента с булдозер се разчиства път в гората, за да влязат автомобилите на пожарната. В местността има много паднали дървета и това затруднява работата. Превантивно се обливат с вода места, за които се предполага, че могат да пламнат. Тази сутрин вятърът е утихнал, огънят е локализиран и ако не започне отново да духа, то вероятно в следобедните часове пожарът ще бъде потушен, заяви Райков.

В гасенето на пожара участват четири екипа на пожарната, 30 служители от държавни горски стопанства в района и 15 доброволци от отряда към община Вършец, уточни директорът на пожарната в Монтана.  

Бедствено положение е обявено на територията на община Симитли

Водещи новини

Още новини