Мариян Маринов (НСлС): Има яснота каква е причината за взрива до Елин Пелин

Bulfoto
share

След трагедията край Елин Пелин, където се взриви склад за фойерверки, е сформиран екип от следователи от Националната следствена служба, който през изминалия ден се е събрал и изготвил доклад какво е направено до момента. 7 човека от криминалния отдел са включени в него. Мариян Маринов - говорител на Националната следствена служба прикани в "Денят започва" зрителите, които са очевидци на случилото се край Елин Пелин и могат да допринесат с изясняването на детайли за инцидента, да заповядат в Националната следствена служба.

"Засега не можем да изградим категорична версия, докато не огледаме и не изследваме епицентъра", заяви Маринов.

Има насока, посочи той, за да се изградят версии. Има и яснота каква е причината за взрива, "но ще се въздържа да осветлявам нашата посока на работа".

"Имаме данни за количествата и обемите на съхраняваните вещества", уточни Маринов.

Експертиза ще установи дали в склада е имало боеприпаси. От Националната следствена служба се надяват до две седмици да приключат с огледните действия. Най-съществената част от разследването ще бъде анализът на намерените веществени доказателства, както ще бъдат разследвани и всички институции, които са дали разрешително за дейността.

Охранител на взривените край Елин Пелин складове с разказ за трагедията

"Имаме информация, че на мястото на инцидента е имало много спрели автомобили, които са снимали. Техните записи биха били полезни за сглобяване на една обща видеокартина за една времева линия за поредицата събития - взривове и пожар", призова отново говорителят на Националната следствена служба Мариян Маринов.

На този етап никой не може да каже със сигурност дали може да бъде извлечен запис от склада край Елин Пелин, защото сървърите се намират в епицентъра на събитията.

"Действията по разплитането на събитията вървят по една спирала от периферията към центъра. До момента са направени огледи в по-безопасни райони, в по-далечните части. Произшествието е изключително мащабно", заяви Маринов.

По отношение на видеозаписите той обясни, че към този момент няма данни те да са били съхранявани в облак. Уточни, че най-важен е огледът на епицентъра на взрива. Но той ще се случи чак, когато служителите на СОБТ и на пожарната са сигурни, че няма опасност да се влезе там.

"Там все още има тлеещи огнища, които са с температура над 100, 150 градуса. Когато изстинат тези огнища и ние можем да влезем, тогава ще извършим физически оглед на останките".

След взривовете край Елин Пелин: Кога и как ще обезщетят домакинствата

Засега са извършени ДНК експертизи, както и съдебно-медицински експертизи.

Водещи новини

Още новини