Охранител на взривените край Елин Пелин складове с разказ за трагедията

БТВ
share

Във взривените складове край Елин Пелин често са ходили хора в извънработно време. Това разказва пред БТВ един от охранителите на складовете с фойерверки и пиратки.

Във фаталната вечер подготвяли пиротехника за голяма сватба. А загиналият син на собственика пристигнал минути преди взрива.

Веселин Митев работи на складовете край Елин Пелин от построяването им през 2012 г. Той е един от четиримата охранители. В четвъртък на смяна обаче бил негов колега.

„Той е малко в шок. Бил е в будката на охраната. Вика: „Чух силен взрив, гръм и направо ме залепи за стената“. Будката на охраната е на завой и той е видял, как телата на доцента и дъщеря му са изхвръкнали навън. Ударната вълна ги е изкарала“, казва Веселин Митев.  

Охранителят на смяна му разказал още, че доцентът се е движел, затова му помогнал да изведат от мястото на инцидента и дъщеря му.

„Опитал се е да открие и другите двама, но огънят и димът са му попречили. Той си е сложил дрехите на устата, за да не се задуши. Но не може да каже откъде е тръгнало всичко – в кое помещение е станал взрива“, разказва още охранителят.

Често с доц. Петър Шишков в складовете ходели и други хора. Сред тях били дъщеря му и 60-годишният мъж, за когото се предполага, че е четвъртата жертва.

„Те правят заря. Каква точно е работата им – не мога да кажа“, обяснява Веселин Митев. Дали пиротехниката е съхранявана по правилата – охранителят също не може да каже.

Кметът на Елин Пелин за взривовете: Трагедията е голяма, трябва да има законови промени

„В складовете има т.нар. бураци, които са големи кълбета и са силно взривоопасни. Затова казват два тона тротилов  еквивалент. Вътре има камери, както и противопожарна система за гасене. Тя е в офиса, но дали се е задействала, не мога да кажа. Сървърите за камерите са в нашата будка, но всичко е изгоряло“, разказва още той.

Синът на собственика на складовете, който е сред жертвите, също е ходил там често, разказва ни охранителят. Във фаталната вечер отишъл минути преди взрива, за да вземе зарята, подготвяна за сватбата на негови познати. 

„С  някакъв бус са дошли да видят, да я вземат тази заря. Той идва, влиза, но не излиза“, твърди охранителят.

В складовете преди не е имало инциденти. Веселин Митев допълва, че след случилото се  непрекъснато мисли, какво е можело да стане, ако е бил на работа.

„Над 100 човека ми се обадиха да питат къде съм, дали съм си вкъщи“, признава охранителят през сълзи.

На работното място си имали и куче – Мечо. Малко преди взрива колегата му го отвързал, за да може да се скрие на сянка.

Три дни по-късно открили кучето недалече от складовете. Днес Веселин Митев се грижи за него.

Водещи новини

Още новини