Министър Стоянов: Взривовете продължават, предстои много работа

БНТ
share

Едва днес имахме възможност да приближим основната част на складовото помещение на фирмата, близо до сервизното помещение, откъдето направихме оглед на местопроизшествието. По време на огледа бяха открити две тела, и двете силно овъглени. Единият труп категорично е на мъж. Телата са откарани за аутопсия  и съдебно-медицинска експертиза, която ще стане най-вероятно утре, както и за идентификация с ДНК анализ. Едното тяло бе намерено под бетонен елемент, затиснато и доста по-овъглено от другото. И двете тела бяха близо до сервизното помещение. Това заяви окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Прокурор Николова подчерта, че работят по всички версии – човешка грешка, техническа неизправност, ще проверим и версията за умишлено деяние.

„Изискана е цялата документация и ще се предостави на следствените огледи. Разпитани са осем свидетели. Охранителят е разпитан още вечерта след инцидента, както и вторият, който е успял да избяга, също вечерта. В „Александровска” болница ще се направят двете аутопсии на двете овъглени тела. Другите две аутопсии ще бъдат направени в „Пирогов”, каза още тя.

Според нея разследването ще бъде трудно: „С правна и техническа сложност е още от самото начало. Две денонощия не можем да доближим мястото на инцидента. Ще се наложат и множество експертизи. Първоначално пожаро-техническа експертиза, вероятно тройна. Експертизи на самото помещение, какво се е съхранявало там и т.н.

Откриха телата на двамата изчезнали след взривовете край Елин Пелин

„Не сме приключили с огледа на местопроизшествие. Той ще продължи, когато е изцяло безопасно. Предприехме необходимото с оглед първоначални следствени действия и изваждането на телата на загиналите. Пространството е огромно, много неща трябва да бъдат описани, не знаем колко време ще отнеме това”, обясни още прокурорът.

Вътрешният министър Калин Стоянов подчерта: „Взривовете продължават. По-глухи са, вероятно са в контейнери вътре. Работим с тежка техника, която прави просека през слънчогледите, за да напарим опит пожарните автомобили да се приближат максимално и да поливаме от безопасно разстояние. Предстои с АПИ да изготвим нужните табели, когато пуснем движението, да посочват това, че може да се намери пиротехника на пътя или встрани и никой да не я взима и да я пали.”

„Няма опасност от взривовете, да уверя гражданите. От ден първи се извършват необходимите непрекъснати замервания на качествата на въздуха, и за момента няма повишение на стойностите. Шестият склад няма да се взриви."

„Предстои много работа. Този случай за момента има четири жертви, което  е голяма трагедия. В утрешния ден е планиран разпит на колеги ето пожарната, които с риск за живота си спасиха двама души, които обаче загинаха”, каза още той.

Стоянов обясни за момчето, което е свидетел на инцидента: „Той е късметлия. Присъствал е 10-20 минути на всичко, коте осе е случило вътре. Той се обажда на 112, като това е второто обаждане на спешния номер. Изглежда изключително компетентно дете в сферата, вероятно е студент на хората, които обаче вече не са сред живите.”

За пожара близо до българо-гръцката граница, министърът заяви: „Пожарът навлиза на българска територия, и то там, където има информация, че има минно поле. Задвижваме Механизма за гражданска защита на ЕС. Взехме решение да поискаме самолет от ЕС, вероятно ще заработи във вторник. Той може в рамките на 10-12 секунди да напълни между 6 и 7 тона вода.”

Водещи новини

Още новини