Взрив и пожар в складове за фойерверки край Елин Пелин, има ранени

Булфото
share

Взрив в складове за фойерверки между Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. В района се чуват взривове. Складовете горят.

Според предварителната информация има пострадали. В ефира БТВ пиарът на столичната спешна помощ Катя Сунгарска потвърди за пет изпратени линейки към мястото на инцидента. Тя уточни, че са в готовност да изпратят още екипи, ако има нужда. Има двама тежко пострадали - мъж (40 г.) и жена (30 г.), които са откарани към болница "Пирогов". Те са с трета степен на изгаряне, което е животозастрашаващо състояние. 

"Пострадалите остават за интензивно лечение в реанимация, където екипите се борят за живота им", съобщиха от спешния център.

"Има пострадали, но не мога да кажа точния брой. Има данни за една пострадала жена, която пожарникарите са извадили на носилка", каза главният секретар на МВР комисар Димитър Кангалджиев.

Изпратено е искане за повече линейки. На място има спасителни екипи. Медиците обаче не могат да влязат в периметъра на взривовете, защото те продължават и към момента. 

Сигналът за взрива е получен в 18.30 часа, съобщиха за Novini.bg от пресцентъра на МВР. Към мястото на инцидента са насочени екипи на пожарната и полицията. Предприети са действия за гасене на възникналия вследствие на взрива пожар. Огънят е обхванал и близкото поле.

Камион се взриви в близост до завод "Арсенал" в Казанлък

Към Елин Пелин са изпратени шест пожарни коли с 22-ма пожарникари, обяви говорителят на МВР Митко Димитров.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви пред БНТ, че жителите трябва да са спокойни, защото в складовете няма бойни боеприпаси. Периметърът е отцепен. Хората трябва да са предпазливи, защото може да има осколки."Най-голям е рискът от пожар, но има огнеборци в района. Имало е първоначален взрив, след който са последвали още. Камерите са спрели след взрива". 

Системата BG-ALERT се е задействала. Тя предупреждава за голям пожар в района на Елин Пелин. В съобщението се посочва, че се налага евакуация заради взрива.

Хората в близост до горящите складове се евакуират, по разпореждане на службите. Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара "Елин Пелин" поради пожара в склада за фойерверки.

Тодор Попов, който е собственик на склада, който се взриви в района на Елин Пелин заяви пред БТВ, че в този склад се съхраняват само лицензирани пиротехнически средства.

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете край Елин Пелин. Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други съпричастни лица. Ще се работи по всички възможни версии.

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров коментира, че пострадалата жена е в шокова зала и ще бъде приета. Имат готовност да приемат още пострадали.

Жители на село Гара Елин Пелин показаха счупени прозорци на къщата си след взривовете. Друг мъж разказа, че е паднала част от тавана му. Той уточни, че това е станало при втория взрив, който е бил много силен.

Водещи новини

Още новини