МВР: Към момента на територията на страната няма активни пожари

МВР
share

Към момента на територията на страната  няма активни пожари.

От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година  е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия участваха стотици огнеборци, жандармеристи, полицаи, служители на горските стопанства, военни и доброволци. След задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС, в гасенето на височинните пожари се включиха екипи от Кралство Испания и Република Чехия, на помощ се притекоха и турските огнеборци. През вчерашния ден бяха освободени всички предислоцирани противопожарни екипи.

В късния следобед бяха получени сигнали за възобновени две огнища – над с. Странджа и в района на 204-205 пирамида. Незабавно бяха насочени 16 огнеборци с пет противопожарни автомобила , които бързо погасиха огнищата. Екипите останаха и през нощта за наблюдение на ситуацията.

Александър Джартов разкри: Пожарите и наводненията са новата реалност!

Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и техника с цел бърза реакция при евентуална промяна на ситуацията.  Гасителните действия по въздух на територията на Гърция продължават.

 

Водещи новини

Още новини