Пожарът в Свиленградско обхвана площ над 100 000 декара

Булфото (архив)
share

Пожарът в Свиленградско обхвана площ над 100 000 декара. Огънят тръгна към Турция. Мина и през няколко села.

Цялата планина в близост до Свиленград е обгърната в гъст дим. Това е най-големият пожар в Сакар планина за последните десет години.

Ситуацията с пожара в Свиленградско остава много тежка

„Продължаваме да работим по пожара в две основни направление. Едното е в село Младиново, където вече има изградена просека. Другото направление е в селата Михалич и Щит – там също има изградена просека“, обясни главен комисар Митко Чакалов, директор на РД „Противопожарна безопасност“. 

Той поясни, че се надяват днес да успеят да затворят огъня, за да не премине пожарът граничната бразда и да премине към Турция.

На терен в момента са 17 пожарни автомобила с около 60 огнеборци, който работят. Извадени са и три верижни машини. А ако се наложи гасенето ще бъдат включени и вертолетите.

„През деня, ако вятърът се усили, ще повикаме на помощ и вертолетите. Засега обаче те не са необходими“, поясни главен комисар Митко Чакалов.

От думите му стана ясно още, че пътят към село Младиново е затворен, защото огнеборците работят там. Добрата новина е, че към момента огънят е далеч от населените места и няма опасност за населението.

„Стараем се да осигуряваме всяко едно нещо, което е необходимо на пожарникарите. Съдействаме им напълно, за да могат нещата да се случват възможно най-бързо. Има готовност в гасенето да се включат и военнослужещи, ако след обхода пожарникарите преценят, че иман нужда от тях“, посочи и зам.-областният управител Митко Петров.

Другите два пожара, които бушуваха в Тополовградско и Ивайловградско вече са потушени, но въпреки това частичното бедствено положение ще остане в сила, защото температурите са екстремно високи и опасността не е преминала.

„Около 18-20 души от общината излязоха да гасят огъня като доброволци. Имаме оборудван екип и проходим автомобил, който е на разположение на огнеборците. Осигурили сме също така резачки и пръскачки“, обясни Анастас Карчев, кмет на Свиленград.

Водещи новини

Още новини