Спипаха над 100 000 „маркови“ стоки на „Лесово“

Агенция Митници
share

Рекордно количество от 109 508 текстилни изделия с обозначения на световни марки задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен автомобил.

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Контрабандни „маркови“ стоки задържаха митничари

На 02.07.2024 г. товарната композиция с чужда регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе в страната, управлявана от полски гражданин. Водачът е представил документи, че превозва колети с текстилни изделия от Турция за Нидерландия през България. Превозното средство е селектирано от митническите служители за щателна проверка във връзка със сработил рисков профил.

В хода на проверката инспекторите установяват сред декларираните стоки общо 109 508 броя спортни комплекти, шапки, тениски, къси панталони, бельо и чорапи с лога на защитени световни марки.

„Марковите“ текстилни изделия са задържани в изпълнение на  Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

Това е най-голямото количество „маркови“ стоки, установени в едно превозно средство на МП Лесово през последните години, съобщават от Агенция "Митници".

Само за първите шест месеца на 2024 г. от ТД Митница Бургас са задържани над 1,095 млн. търговски артикули за нарушени права върху интелектуалната собственост. 

Водещи новини

Още новини