Осемнадесет пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината

Pixabay
share

Осемнадесет пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината, съобщиха от Североизточното държавно предприятие (СИДП). От тях шест са в обхвата на Държавното горско стопанство (ДГС) - Варна, по три на ДГС - Генерал Тошево и ДГС - Шумен, два - за ДГС - Цонево и по един - за ДГС-Добрич, ДГС - Суворово, Държавно ловно стопанство - Балчик и ДГС - Омуртаг.

Пожарите са низови и са засегнати 736 декара, от които 728 са държавни горски територии, а останалите са общински гори. Огънят е нанесъл поражения при 535 декара широколистни гори, 109 декара иглолистни, 6 декара смесени и 86 декара незалесени горски територии. През 2023 г. са отчетени седем запалвания за първото шестмесечие, посочнат от СИДП.  

Най-много са пожарите към момента през юни – девет, следва февруари - четири, март - три, а през април са регистрирани два пожара. Осем от пожарите са причинени от хвърлена незагасена цигара, два са умишлени, един е следствие от късо съединение, а останалите са при палене на стърнища и сухи треви. В потушаването на огъня са участвали 123 служители на горските и ловни стопанства към СИДП с 46 автомобила, 133 пожарникари с 44 специализирани коли и три тежки машини. Осем са доброволците, които са помагали на огнеборците и горските, посочват от пресотдела на СИДП. 

Ръководствата на СИДП и двете регионални дирекции в Шумен и Варна призовават хората да спазват всички мерки за опазване на горите през пожароопасния сезон – да не палят огън на открито, да не опожаряват стърнища, да не изхвърлят незагасени цигари, да внимават при работа с различни машини в близост до горските територии. При пожар веднага трябва да се подава сигнал на телефон 112, за да може огънят да бъде потушен преди да е обхванал големи територии, уточняват от СИДП.

Припомняме, че на девет сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи на територията на област Шумен през последните 24 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Както БТА съобщи, потушени са 149 пожара в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души.

Потушени са 149 пожара в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души

 

Водещи новини

Още новини