Контрабандни „маркови“ стоки задържаха митничари

Агенция Митници
share

Митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево задържаха 20 725 текстилни изделия, спортни обувки и чанти с обозначения на световноизвестни марки при проверки на товарен автомобил, 5 автобуса и лек автомобил.

Проверките са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата на смесени екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД“ Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция за приходите.

Най-голямото количество недекларирани „маркови“ стоки са открити на 11.06.2024 г. в товарен автомобил  с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, декларирал, че превозва групажна стока от Турция през България за Австрия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия в товарното помещение са установени 144 колета, съдържащи недекларирани текстилни изделия и спортни обувки. Открити са 13 434 спортни екипи, спортни долнища, тениски, както и 1724 чифта маратонки, всички с обозначения на световни марки.

За контрабандно превозваната стоки срещу шофьора на товарния автомобил е съставен акт по Закона за митниците.

Хванаха 1,5 млн. фалшиви украински бандероли за цигари на Дунав мост

Поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост са задържани други общо 5567 дрехи и чанти със знаци на регистрирани търговски марки. Стоките са открити при проверки на пет автобуса и лек автомобил в периода от 05-08.06.2024 г. В един от автобусите, който пътувал от Турция за България в багажното отделение са открити 1034  текстилни изделия, декларирани от един от пътниците.

В други четири автобуса, с направление от Турция за Румъния, петима пътници декларирали общо 3992, по-голяма част от които дрехи. 488 тениски, блузи, панталони  и 53 чанти декларирал водачът на лек автомобил, пътуващ от Турция за България.

Всички стоки са задържани, а за случаите ще бъдат уведомени правопритежателите на марките.

Водещи новини

Още новини