384 са децата в риск във Варна

share

От началото на 2012 година  са регистрирани нови 58 сигнала за насилие над деца в отделите „Закрила на детето” във Варна и региона. Това обяви на пресконференция Павлина Христова, главен експерт към отдел „Закрила на детето” в града.

Тя посочи, че за второто тримесечие на тази година са постъпили общо 646 сигнала за деца в риск на територията на област Варна, като 63 % от новопостъпилите сигнали са регистрирани на територията на община Варна. По 384 от общо постъпилите сигнали е установен риск и след извършени проверки от страна на социалните работници е открита работа по случай, а в останалите 264 сигнали е констатирано, че не са налице рискове за живота и здравето на детето и не е предприета мярка за закрила.

За 2011 година на територията на областта са регистрирани общо 155 сигнала за деца, жертва на насилие. От регистрираните нови 58 сигнала за насилие над деца - 24 от случаите сигналите се подават от единия родител. „Най-често става въпрос за неглижиране на детето и оказване на психическо насилие. При водене на бракоразводни дела често единият от родителите не е съгласен с действията на другия родител и отправя обвинения за извършени нападки, обиди и оказване на психически тормоз, като децата стават не само свидетели, но и потърпевши”, обясни експертът. Други шест сигнала са постъпили от граждани, съседи и длъжностни лица, които са били свидетели на насилието, а в пет от случаите социалните работници са се самосезирали след активно набиране на информация.

За първото шестмесечие в отделите „Закрила на детето” няма регистрирани сигнали за насилие над дете, подадени от анонимни лица. Най-много 41 сигнала за деца, претърпели насилие, са постъпили в отделите във Варна. Осем сигнала са регистрирани на територията на община Провадия и община Ветрино, два сигнала на територията на община Вълчи дол и три сигнала на територията на община Аврен. Анализите сочат, че 11 от децата са жертва на физическо насилие като шест от тях са момчета и са на възраст между 7 и 14 години, и пет момичета, от които две на възраст 7 години и три деца на възраст между 15 и 18 години. Седем деца са жертва на психическо насилие, като две от тях са момчета и едно момиче и са на възраст до 3 години, а четири деца са на възраст между 7 и 18 години. Общо четири момичета на възраст между 15 и 18 години за периода са станали жертва на сексуално насилие, а други две момичета са жертва на трафик. 71 % от регистрираните сигнали за деца жертва на насилие са на територията на община Варна.

Водещи новини

Още новини