277 пожара са били потушени през изминалото денонощие

share

277 пожара са били потушени в страната през изминалото денонощие., съобщи за БНР главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той оцени обстановката в страната като "много динамична" и неспокойна поради горещините, вятъра и други фактори, които съдействат за възникването и разпространението на пожарите. Основните усилия на огнеборците днес ще бъдат насочени срещу големите пожари в община Средец и в Рила, каза Стефанов.

Няма опасност за населението в района на пожара, който обхвана 20 000 декара сухи треви и гори в община Средец. Нощта е преминала без аварийни ситуации. Четири специализирани екипа извършват оглед на района. В общината има 5 действащи огнища. Специализираните екипи гасят огъня в местност с иглолистни дървета в землището на село Факия. Кметът Иван Жабов коментира, че в момента са открити 5 огнища на пожара, за които се вземат мерки. Събират се силите, съсредоточават се и ще започнем да погасяваме. Във всяко едно от селата имаше противопожарен автомобил, който да следи за сигурността на хората. Няма никакви оплаквания. Няма притеснения.

Пожарът в местността Бели бор в Рила планина, който бушува шести ден на територия от 1 500 декара, не се е разраснал през изминалата нощ, съобщиха от Оперативния щаб, който координира на място действията на пожарникарите, военните и лесничеите. Проблемно остава южното направление на пожара - към долината на Илийна река, където ще бъдат съсредоточени хора и техника, за да се ограничи разрастването на огъня към Манастирската гора. Дежурните групи, оставени за наблюдение на другия пожар в долината на Илийна река - в местността Празна торба, също не съобщават за разрастване на огъня, съобщи кореспондентът на БНР в Благоевград Страшимир Марчев.

Обилният дъжд, паднал късно снощи, окончателно загаси сметището край Русе.

Водещи новини

Още новини