Бивша полицайка присвоила къща на старци

share

Бивша инспекторка от Детска педагогическа стая към полицията във Велико Търново сложи ръка върху къщата на баба и дядо." Това твърди 21-годишната Венета Здравкова, разказва Труд. Тя и баба Недка Кънева смятат, че са били измамени от пенсионираната вече полицайка Евдокия Найденова, която преди години трябвало да е надзорник на Венета.

Според тях с коварство МВР служителката придумала бабата да припише къща в центъра на Велико Търново. Домът е паметник на културата, в него е отсядал цар Фердинанд при посещенията си в старопрестолния град. "Израснах в поправителни домове. Найденова трябваше да работи с мен и ме държеше настрана от настойниците ми - баба и дядо. Успя да ги примами и да им вземе къщата. Пипала е и спестяванията им. Затова настоявам за щателно разследване на тази измама", казва Венета.

Младата жена няма баща, а майка й починала отдавна. До 12-годишно момичето живеело при настойниците си Недка и Васил Къневи във Велико Търново. Тийнейджърката обаче била буйна и възрастното семейство решило, че не може да се справи с грижите. Така преди 9 г. сирачето попаднало в SOS-Детско селище в Трявна. Няколко пъти Венета бягала от интерната и се връщала при баба и дядо.

После от Агенцията за закрила на детето я настанили в Дома за деца "Пеньо и Мария Велкови" във Велико Търново. Тогава инспекторката Евдокия Найденова поела наблюдението над сирачето. "Полицайката ме вземаше в дома си. Говореше ми, че баба и дядо няма да живеят дълго и че не ми трябват такива старци. Казваше, че не могат да ме възпитават", твърди Венета. Дядо Васил е известен фармацевт в града, а баба е акушерка по професия и бивша зам.-директорка на медицинското училище във Велико Търново.

"През октомври 2005 г. бях затворена в приемник за деца престъпници в Горна Оряховица. След това ме тикнаха в интерната "Хр. Ботев" в плевенското село Подем. Там напълно загубих връзка с баба и дядо. Въпреки всичко успях да завърша средно училище и станах шивачка. Едва сега разбирам, че Найденова е искала да ме откъсне от близките ми", казва през сълзи Венета. Сега младата жена е щастливо омъжена в Подем и има 2-годишна дъщеричка.

Докато "откъсвала" девойката от семейството , Найденова се сприятелявала с Недка и Васил Къневи. "Правеше всичко възможно - канеше ни със съпруга ми на вечери и обеди, на гости за празници. Васил отказваше, но аз ходех. Убеждаваше ме: "Аз ще взема внучката ти под крилото си. Ще я пазя и закрилям", казва 82-годишната Недка Кънева. Бабата и внучката не подозирали, че целта на полицайката е да сложи ръка върху наследството.

В края на 2009 г. дядото Васил Кънев се разболял тежко и бил прикован на легло. "Евдокия често идваше у нас уж да го види и ме омайваше: "Честен човек съм! Няма да злоупотребя!". Поиска да види документите на къщата, с които свекърът ми я е прехвърлил на мъжа ми. Показах нотариалния акт и тя си записа някакви данни. Не мина много време и се появи с готови документи, че купува къщата в полза на дъщеря си Венцислава. Заяви, че ще се грижи за нас, докато сме живи", казва Кънева.

Така на 24 септември 2009 г. Найденова завела възрастната жена при нотариус. "Почерпиха ме с ментови бонбони, а след миг ми се зави свят. Поднесоха ми бланките и аз, без много да мисля, както бях замаяна, ги подписах", твърди баба Недка. По документи двуетажната къща, заедно със старинните мебели от 1935 г., с двор и два дюкяна се води продадена за 49 941 лв.

"Не съм получила нито стотинка. Точно обратното. По това време продадохме колата, гаража и вилата си и внесох 11 000 лв. в банка. Евдокия ми поиска пълномощно, за да ни открие разплащателна сметка за тока, вода и т.н. "Бях спокойна, че имам спестявания, докато един ден получих известие, че няма пари за сметките. След броени дни почина съпругът ми и отидох в банката да изтегля 1000 лв. за погребението.

Останах шокирана, като разбрах, парите са се стопили. Наех адвокат и изискахме разпечатка на транзакциите. Оказа се, че Евдокия е теглила средно по 1000 лв. на месец, а на следващия ден е внасяла по около 200 лв. В крайна сметка липсваха около 6000 лв. Оттогава не искам да я чуя и да я видя", твърди жената.

Водещи новини

Още новини