32-ма нелегални мигранти бяха спрени на ГКПП „Видин“/ „Калафат за два дни

Булфото (архив)
share

В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024 г., на съвместния ГКПП „Видин“/ „Калафат“ при извършени проверки граничните полицаи от ГПУ - Видин и румънските им колеги са осуетили опити за незаконно преминаване и превозване на 32-ма мигранти през границата на страната.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1582

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са били установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 1, пр. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа.

Товарните автомобили са иззети като веществено доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и са задържани за срок до 72 часа.

В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите – 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъден само няколко дни по рано за същото престъпление.

Това е нов способ за транспортиране на незаконни мигранти и опит за извеждането им от България към Румъния. С участието на турски граждани – водачи на товарни автомобили, чрез умишлено изменение на конструкцията на заключващия механизъм на товарното помещение, което се отваря, без да бъде нарушена целостта на митническата пломба, в него се качват мигранти, чиято крайна цел е да достигнат до държавите от Западна Европа. По този начин се цели контролиращите гранични служители да бъдат заблудени, че товарното помещение е вече проверено при преминаването на външната граница на ЕС, съобщиха от Главна дирекция Гранична полиция.

Снимка: Главна дирекция Гранична полиция

Разкриха канал за трафик на мигранти от турската към румънската граница

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1582

Водещи новини

Още новини