Бум в източването на банкови карти

share

Тройно са се увеличили източванията на банкови карти у нас през последните две години, отчитат от полицията.Около четири милиона са издадените в България карти. Тегленото на пари от банкомати превишава многократно директното плащане с карта и това крие повече рискове.

Поредният летен сезон с бум на кражби от банкомати, отчитат органите на реда у нас. Най-много са случаите по морските ни курорти, защото естествено там се теглят почти всекидневно пари. Затова и банкоматите по морето са най-рискови, съобщава БНТ. Друга тревожна тенденция, която отчитат специалистите, е, че ако допреди година измамите с карти са се занимавали предимно групировки, сега това правят и отделни младежи с добри технически познания.

Най-важното, което трябва да се прави, е да се прикрива с ръка въвеждането на ПИН кода, а най-добре е често да се променя. Специалисти препоръчват притежателите на банкови карти безплатно да се включват в услугата СМС известяване, която дава възможност всеки един момент да бъдат информирани за това какво се случва с тяхната карта, когато бъде направена транзакция. Така може да се уверим дали някой е теглил неправомерно пари от сметката ни.

Напоследък картите у нас са с по-съвременни технологии, така наречената инви-чип технология, която дава по-голяма степен на сигурност, обясни Николай Недков - председател на БАСКР в България. Ако има съмнение за липса на пари, клиентът първо трябва да сигнализира банката издател на картата. От там са длъжни да извършат административно разследване по случая и да го уведомят.

Водещи новини

Още новини