Как се стигна до смъртта на мъж след гонка в Стара Загора?

share

Как се стигна до смъртта на мъж след гонка в Стара Загора? Упражнено ли е насилие от страна на униформените и ще излезе ли наяве истината за трагедията в Стара Загора? Отговори на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха журналистът от "168 часа" Кирил Борисов и адвокатът Александър Кашъмов.

“Рано е да се каже как точно са станали нещата тепърва предстои процес на събиране на доказателство. Но трябва да кажем, че Българя има  недобра история с полицейско насилие. Включително такова, довело до смърт. Има множество осъждания в Страсбург за случаи от 90-те години на миналия век”, заяви адвокат Кашъмов. И допълни: „Това е болка на нашата система. Очевидно е, че трябва да им аутопсия. Чета по медиите, че има назначена тройна експертиза за причината за смъртта. Безспорно това трябва да се установи. И трябва разследването да бъде извършено бързо и ефективно, защото тук обикновено се губят нещата в България”, подчерта той.

Близките на Пламен Пенев: Изведен е жив от катастрофиралата кола, видяхме как баща ни е зверски налаган със страшни ритници

„Всеки случай с полицейско насилие е много различен и не си приличат един с друг. В случая очевидно има превишаване на правомощията на полицейските служители. Това говори или за неподготвеност на състава, или за лоша преценка на ситуацията на терен”, посочи Борисов.

По думите му може да се каже, че няма как подобно престъпление, ако е извършено действително, да бъде покрито.

„Обществото е много чувствително към тази тема през последните години. Пък и говорим за служители, които са най-ниско в йерархията на системата на МВР и няма как да има някакъв чадър.

Според мен близките на Пламен Пенев може да са спокойни, че истината ще излезе наяве и ще има дисциплинарна и дори наказателна отговорност”, категоричен е журналистът.

Водещи новини

Още новини