Осем лица са задържани за бомбените заплахи срещу училища

Pixabay
share

Общо осем лица са задържани за бомбените заплахи срещу училища през седмицата. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Днес в Пловдив са задържани трима души. Двама от тях са непълнолетни.

По думите на Петър Тодоров е установено, че момчетата от сряда насам са пуснали множество имейли до различни институции и училища със заплашително съдържание. В 6 РУ в града има и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен, обясни главният секретар на МВР.

„Освен задържаните двама 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната, обикновено са непълнолетни лица. Общо 8 лица са задържани", каза Петър Тодоров.  

По случая с двамата непълнолетни от Пловдив досега разследването сочи, че на 31 март 2023 г. до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас, предава Нова телевизия. 

Още един непълнолетен е задържан за бомбените заплахи срещу училищата

Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.

Днес следобед спецполицаите първо задържаха единия 16-годишен младеж, а малко по-късно е задържан и неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал.

Водещи новини

Още новини