Бургаският атентатор бил фрашкан с пари

share

Двама свидетели от Поморие са разкрили самоличността на предполагаемия атентатор-камикадзе. Това са Иван Петров и Петьо Джингов, съобщи БНТ.

Двамата са собственици на туристическа агенция и обменно бюро. Единият от тях – Иван Петров, който първи се е усъмнил, че шофьорската книжка на терориста е фалшива, още не е разпитван от полицията, казват от семейството му.

Преди 6 дни предполагаемият терорист идва за първи път в туристическата агенция в Поморие. Денят е 15 юли, неделя. Иска спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носи много пари в банкноти от 500 евро. Собствениците обаче му казват, че не могат да реагират веднага и му предлагат да дойде на другия ден. Той наистина се връща ден по-късно в агенция "Афродита", собственост на жена със същото име. Афродита е и сестра на другия свидетел – Петьо Джингов.

"Взимат документите, слагат ги на скенера, но той в последния момент като видя, че снимаме документите - няма да я вземе за 4 дни, ще е взема за един. После другият човек, който беше в офиса почна да гледа снимката на това, че не отговаря на истинското лице и той почна да говори на български – ти имаш тук такава коса", казва жената.

Съмнителният младеж е бил подстриган почти нула номер. На снимката от шофьорската си книжка обаче е с дълга коса. Именно това усъмнява мъжете от Поморие. След като усеща недоверието на Иван и Петьо соченият за атентатор изведнъж се притеснява. Казва, че колата му трябва само за ден, а малко по-късно дори, че вече не иска колата.

Иван е бивш полицай. Работил е и в паспортния контрол на летището в Бургас. Съпругата му предполага, че именно това му е помогнало да разпознае съмнителния тип. Споделил й е, че още от начало му е направил лошо впечатление. Петьо Джингов, който говори английски, доловил, че мъжът има арабски акцент, казва Афродита Петрова и допълва, че предполагаемият атентатор е бил мургав, с тъмна коса, приличал на арабин.

Към момента само един от двамата собственици е разпитван в полицията. Петьо Джингов знае добре английски и е говорил най-много със сочения за атентатор. Показания е дал и още и един свидетел - таксиметров шофьор. Той е човекът, който е закарал камикадзето до летището, след като двамата мъже от Поморие отказват да му дадат кола под наем заради съмненията си.

"Лицата правят изключително добър словесен портрет. Описват го като младо момче, високо на ръст със слабо телосложение, говорещо на развален английски език. Между шофьора и момчето комуникацията е била съвсем оскъдна, те са разменили само няколко думи относно ползването на таксито", казва окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

Атентатът на летището в бургаския квартал Сарафово става на 18 юли – два дни след като съмнителният младеж посещава за втори път туристическата агенция, за да пробва да наеме кола. Преди това той е ходил и до близкия град Равда.

Водещи новини

Още новини